به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از تجارتنیوز، زیان سنگین بخش بزرگی از بانکهای ایران، مساله تازهای نیست و مدتهاست که شبکه بانکی با این موضوع دست و پنجه نرم میکند. با این وجود، بررسی دقیق مبلغ این زیان، نتایج ترسناکی را از میزان زیان انباشته شبکه بانکی نشان میدهد.
زیان انباشته شبکه بانکی چقدر شد؟
با نگاهی به آخرین صورتهای مالی منتشر شده از بانکهای ایرانی، مشخص میشود که ۱۲ بانک از ۲۹ بانک فعال در اقتصاد ایران، زیانده هستند. مجموع زیان انباشته شبکه بانکی، به رقم نجومی ۳۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. برای درک بزرگی این عدد میتوان گفت که هر فرد ایرانی، باید سه میلیون و ۷۷۰هزار تومان به بانکها پرداخت کند تا ضرر و زیان آنها تسویه شود.
بانک آینده با ثبت زیان انباشته ۹۵ هزار و ۴۰۰میلیارد تومانی، حدود ۳۰درصد از کل زیان شبکه بانکی را متحمل شده است. بانکهای ملی، سرمایه، سپه، ایران زمین و دی هم در ادامه لیست بزرگترین بانکهای زیانده قرار دارند.
جدول زیر، فهرست کامل بانکهای زیانده به همراه میزان زیان انباشته آنها را نمایش داده است. البته لازم به ذکر است که آخرین صورتهای مالی منتشر شده از بانکهای دولتی، مربوط به سال ۱۳۹۹ است. در نتیجه به احتمال بسیار زیاد، حجم زیان این بانکها بالاتر از رقم ثبت شده در این جدول است.
آثار جبران ناپذیر ناکارآمدی بانکها
این زیان انباشته ۳۲۰ هزار میلیارد تومانی شبکه بانکی، معادل نصف پایه پولی است. از سوی دیگر برخی از این بانکها به همراه زیرمجموعههای آنها به قدری بزرگ هستند که اعلام ورشکستگی آنها هزینههای بسیار زیادی را بهجا میگذارد و عملا امکان پذیر نیست.
حال اگر قرار باشد که این زیان هم با استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول جبران شود، شاید پیامدهای تورمی غیرقابل جبرانی را به دنبال داشته باشد.
از طرف دیگر، این زیان شدید نشاندهنده ناکارآمدی شبکه بانکی کشور است. این وضعیت میتواند به بیاعتمادی فعالان اقتصادی نسبت به بانکها و روی آوردن این افراد به روشهایی دیگر برای تامین مالی فعالیتهای خود منجر شود.
نظر شما